Vaskiluodon Voima tilaa Metsolta Seinäjoen voimalaitoksen automatiouudistuksen

Vaskiluodon Voima ja Metso ovat allekirjoittaneet sopimuksen Seinäjoen voimalaitoksen laajasta automaatiouudistuksesta. Investoinnilla korvataan vuonna 1989 käyttöön otettu automaatiojärjestelmä nykytekniikalla, mikä parantaa laitoksen käytettävyyttä ja turvallisuustasoa entisestään. ”Metso tarjosi kustannustehokkaan ratkaisun. Toimittajavalintaan vaikutti osaltaan myös se, että olemme tehneet yhteistyötä pitkään. Tuorein esimerkki löytyy Vaasan voimalaitokseltamme, jossa viime vuonna käynnistyi maailman suurin biomassan kaasutuslaitos, jonne Metso toimitti automaation. Lisäksi Metsolla on paljon osaamista vastaavista päivitysprojekteista”, toteaa Vaskiluodon Voima Oy:n toimitusjohtaja Mauri Blomberg.

Seinäjoen voimalaitos toimittaa sähköä ja kaukolämpöä alueellisesti. Sen kattilateho (höyryteho) on 299 MW, turbiinin sähköteho 125 MW ja kaukolämpöteho 100 MW. Pääpolttoaineina käytetään metsähaketta ja jyrsinturvetta. Voimalaitoksen varapolttoaineena on kivihiili.

Investointiprojektissa korvataan Seinäjoen sähkön ja lämmön yhteistuotantovoimalaitoksen alkuperäinen automaatiojärjestelmä Metso DNA –järjestelmällä, jossa on lähes 7 000 I/O-pistettä. Metson toimitus kattaa lisäksi olemassa olevan raportointijärjestelmän päivityksen sekä uuden automaation polttoaineen vastaanottoon, vesilaitokselle, apukattilalle ja tuhkankäsittelyyn. Toimitukseen sisältyy myös uuden teollisuuspäästödirektiivin mukainen päästövalvontasovellus. Poltonhallinnassa hyödynnetään uusia säätömenetelmiä, mikä auttaa laitosta hallitsemaan päästöjä entistä paremmin.

Avaimet käteen -toimitus sisältää automaatiojärjestelmän suunnittelun, järjestelmälaitteet, asennuksen, testauksen, käyttöönoton ja käyttökoulutuksen. Uusittu automaatio otetaan käyttöön elokuussa 2014.

”Vaihtoaikataulu on tiukka. Työt alkavat heinäkuussa ja tehdään viiden viikon seisokissa”, kertoo myyntijohtaja Heikki Mylläri Metsolta. ”Automaatiouusinnan työllistävä vaikutus Metsolle on mittava – yhteensä 11 miestyövuotta.”