Turbiini oli odotettua paremmassa kunnossa

Vaskiluodon voimalaitoksen turbiini avattiin kesällä 2011 täyshuoltoa varten. Alstomin toimittama turbiini otettiin käyttöön vuonna 1998, ja se avattiin nyt perushuoltoa varten ensimmäisen kerran.

Voimalaitospäällikkö Matti Tiilikka kertoo, että noin kymmenen vuoden välein tehtävässä turbiinirevisiossa turbiinin sisäpinnoilta etsitään mahdollisia säröjä ja halkeamia, jotka hiotaan tai täytehitsataan. Säröjä etsitään ainetta rikkomattomilla menetelmillä eli käyttämällä apuna mm. tunkeumaväriä ja ultraäänikuvausta.

Tiilikan mukaan muista vastaavista turbiineista on löydetty säröjä pisimpien siipien kiinnitysurista, ns. kuusenjaloista. Kuusenjalkojen urien tutkimista varten kaksi pisintä siipeä jouduttiin irrottamaan. Vaasan turbiinista säröjä ei kuitenkaan löytynyt, ja turbiini osoittautui olevan muutenkin paremmassa kunnossa kuin odotettiin. Pesistä löytyi kymmenkunta pientä säröä, jotka hiottiin pois sekä muutama syvempi särö, jotka täytehitsattiin. Tiivisteharjojen hyvä kunto on merkki siitä, ettei turbiinin hyötysuhde ole madaltunut vuosien mittaan.

Laippa koneistettavaksi Saksaan

Yllätyksiäkin tuli vastaan. Korkeapainepesän sisäpesä jouduttiin lähettämään koneistettavaksi Saksaan, Berliiniin, kun pesästä löytyi 1,2 mm:n suuruinen rako. Tiilikan mukaan tällainen muodonmuutos pesässä on melko tavallinen ja se johtuu erikoistilanteiden ja käynnistysten aikaisista suurista lämpötilaeroista. Lämpötila pesässä on korkeimmillaan noin 570 astetta. Vian korjaamisesta aiheutui lisäkustannuksia noin 100 000 euroa. Koko turbiinirevision hinta oli noin 2,5 miljoonaa euroa. Revisio eteni suunnitellun aikataulun mukaan. Työ alkoi heinäkuun alussa ja kesti kahdeksan viikkoa. Turbiini otettiin uudelleen käyttöön 8. syyskuuta. Turbiinin huoltoon osallistui lähes 50 ihmistä, joista osa teki avustavia töitä, kuten osien puhdistusta. Kesätyöntekijöitä Vaskiluodon voimalaitoksessa oli eri tehtävissä kaikkiaan noin kaksikymmentä.